Menu

Kredittkort

Et kredittkort er en måte å betale for varer og tjenester og er i hovedsak en type korttidslån utstedt av en bank eller en finansinstitusjon til kontoinnehaveren. Dette betyr at når du bruker kortet ditt, låner du penger fra banken og betaler for det med kreditt. Før kredittkortet ditt er godkjent, vurderer banken din kreditthistorikk og månedlig inntekt for å bestemme det maksimale beløpet du kan bruke på kortet ditt (kredittgrense) og andre vilkår. Dette er forskjellig fra søknad til søknad.

Et kredittkort er en erstatning for kontanter og brukes ofte til kortsiktig finansiering. Dette inkluderer å bruke kortet til daglig utgifter på varer og tjenester, eller for dyre kjøp når det er uhensiktsmessig å ta ut en haug med kontanter. Du må betale for kjøpene dine gjort på kreditt innen 30 dager etter kjøpet for å unngå å bli belastet med renter.

Et kredittkort er ikke en god løsning for langsiktig finansiering på grunn av de høye rentene. Faktisk kan det være en av de dyrere alternativene fordi enkelte kredittkort tar en rente på 18%, som er blant de høyeste rentene i markedet. I stedet ville et  forbrukslån være et bedre alternativ for langsiktig finansiering, og du kan finne slike lån med renter fra så lite som 5%.

Rentene er forskjellig mellom de ulike bankene og typen kredittkort. Det kan også variere basert på hvor raskt tilbakebetalingene dine er. Hvis du betaler dine forpliktelser i tide, vil du bli belønnet med en lavere rente. Din kredittscore kan også påvirke renten som tilbys til deg – jo sunnere din kredittscore, jo lavere rente får du.

Hva er forskjellen mellom et kredittkort og et debetkort?

Enkelt sagt, med et kredittkort kan du bruke lånte penger og betale de tilbake senere. Det er ikke knyttet til bankkontoen din og lar deg bruke penger opp til kredittgrensen din. Du har da mulighet til å tilbakebetale beløpet som tilbys innen 30 dager i sin helhet og unngå å bli belastet renter eller å tilbakebetale et minimumsbeløp hvor resterende vil bli belastet renter.

Et debetkort er direkte knyttet til bankkontoen din (lønn- eller sparekonto) og lar deg bare bruke penger du allerede har på kontoen din. Hvert kjøp trekkes automatisk fra bankkontoen din. Du må derfor sørge for at du har tilstrekkelig penger på bankkontoen din før du foretar et kjøp med ditt debetkort.

Hvorfor trenger du et kredittkort?

Et kredittkort kan gi deg mange fordeler og kan være et godt verktøy for å styre din økonomi. Det er imidlertid avgjørende å vite hvordan du bruker kredittkortet for å unngå å sette deg i en situasjon hvor gjelden ikke lengre er håndterbar. Et kredittkort er en god erstatning for kontanter, forutsatt at du er i stand til å betale tilbake beløpet du bruker hver måned. Her er noen grunner til at det er lurt å anskaffe seg et kredittkort:

Våre guider og artikler på denne websiden vil være til stor hjelp for å unngå at du havner i en økonomisk krise, og du kan være trygg på at våre anbefalinger gir deg det beste kredittkortet på markedet.

Hvordan fungerer kredittkort?

Det er noen få elementer man bør ha kontroll på for å forstå hvordan et kredittkort fungerer:

Vanligvis er det fire parter involvert i en kredittkorttransaksjon: