Menu

Forbrukslån

Med ny teknologi og digitalisering av de fleste banktjenester, har det blitt både enkelt og populært å ta opp forbrukslån i Norge. Nordmenn har erfart at man kan få bedre rente på et forbrukslån enn på kredittkort, og ved hjelp av enkle verktøy kan man sammenligne mange lånetilbydere slik at man sikrer seg god vilkår. Å søke om et forbrukslån tar bare noen få minutter når man søker via nettet, du trenger bare å skrive inn litt detaljer på deg selv og deretter får du svar på om lånet er innvilget, basert på resultatet på kredittscoren. I denne artikkelen vil vi gå gjennom hele prosessen i detalj, slik at du kan sikre deg det beste forbrukslånet.

De ulike långiverne opererer med forskjellige betingelser for forbrukslån, og vilkår, rente og avgifter varierer kraftig fra leverandør til leverandør. Det er derfor helt essensielt at du ikke bare hopper på det første og beste tilbudet, men bruker litt tid på å finne det lånet som passer ditt behov best.  De fleste forbrukslån er usikrede, noe som betyr at du ikke setter opp huset eller bilen som sikkerhet. Men ettersom långivere tar en høyere risiko ved å tilby deg et usikret lån, vil renten på et forbrukslån være høyere enn på eksempelvis billån og boliglån.

Det er mange aktører i Norge som sammenligner lån og lånegivere. Den aller største er kanskje Dagbladet Forbrukslån.

Vær oppmerksom på renten

Det er med andre ord viktig å følge med på hvilken rente det er på forbrukslånet du får tilbud om.  Din kredittscore vil avgjøre hvilket rentenivå du faller inn i, men den nøyaktige renten du betaler varierer fra en utlåner til den neste. Denne variasjonen kan være om lag 500 basispunkter, eller 5 prosentpoeng. Det kan ikke virke som mye, men over tid kan dette utgjøre svært mye penger og gjøre lånet langt dyrere enn planlagt. Personer med god kredittscore får tilbud om lavere rente av bankene, da de anses som sikrere betalere enn personer med dårlig kredittscore.

Vi vil spesielt anbefale alle å sammenligne aktører på den effektive renten, men det kan også være lurt å se hva som fører til den totale kostnaden. Dersom du låner penger med Sumofinans kan du klikke på “Detaljer” for hver lånegiver, og du får en enkel nedbrytelse over hva som er de faktiske kostnadene i form av termingebyr og etablering.

Sammenlign med andre typer lån

Men renten er ikke det eneste låntakere må vurdere før man tar opp et forbrukslån. Man må også vurdere om det andre lån som er mer gunstig enn forbrukslån. Et kredittkort gir en annen fleksibilitet på lånet, og for enkelte vil et slikt alternativ også gi en bedre rente. I snitt gir forbrukslån bedre rentebetingelser enn kredittkort, men dette vet du ikke før du har undersøkt renten på begge produktene.

En annen ting låntakere må vite er om renten på lånet er fast eller variabel. En fast rente betyr at renten er låst i løpet av lånets løpetid. En variabel rente endres i takt med markedet.

Den gode nyheten er at de fleste forbrukslån har en fast rente, som gir forutsigbarhet på kostnadene.

Unngå høye etableringsgebyrer

Når du tar opp et nytt lån, vil de fleste långivere kreve et etableringsgebyr som kommer i tillegg til selve lånet. Også her varierer beløpene stort mellom de ulike tilbyderne, og dersom beløpet på selve lånet ikke er så stort, vil et høyt etableringsgebyr gjøre lånet betraktelig dyrere. Her er enda et argument for å undersøke nøye før man velger hvem man ønsker å låne fra, og sammenligne totalutgiftene for lånet. Gjennom å bruke informasjon og anbefalinger fra vår side, kan du være trygg på at du får et gunstig forbrukslån.

Hva bør du bruke forbrukslånet til?

Et av de beste argumentene for å ta opp et forbrukslån, er at det er svært fleksibelt – du kan bruke pengene til akkurat hva du vil, uten at noen stiller spørsmål! Derfor er det stor variasjon i hva lånet faktisk brukes til, men de senere år har det vært en trend å ta opp et forbrukslån for å refinansiere dyre smålån og kredittkortgjeld. Da får man samlet gjelden i et lån, som både gir langt bedre oversikt over månedlige gjeldsutgifter og ikke minst lavere rente og lavere utgifter. Dette er smart, og noe vi anbefaler til våre lesere.

Andre tar opp forbrukslån for å dekke uventede utgifter eller for å betale bryllup eller feriereiser. Dersom man ønsker å gjøre dette, er det viktig å tenke over hva totalkostnaden blir, om man skal betale renter i mange år på en ferietur eller et bryllup. Da må man spørre seg om det er verdt det, og om man er villig til å betale ned på en begivenhet som fant sted for flere år siden.

Det er som nevnt svært mange som tilbyr forbrukslån på nett, og gjennom noen få tastetrykk kan du skaffe deg et betydelig beløp på konto. Vi gjentar igjen vår anbefaling om å undersøke nøye hvilke betingelser du får på lånet, og sammenligne flere tilbud slik at du er sikker på at du får de beste betingelsene og de laveste månedlige utgiftene gjennom lav rente og lave gebyrer og avgifter. Bruk gjerne våre anbefalinger, da er du sikret å få det beste forbrukslånet.

Kilde: https://www.norskkreditt.no/forbruksl%C3%A5n