Menu

Lån og kreditt

Alle fortjener å føle seg trygg på egen økonomi. Vår jobb er å gi deg verktøy, opplæring og muligheter du trenger for å skape reell, meningsfylt økonomisk fremgang. Å tenke på økonomien din kan være frustrerende, men vi er her for å hjelpe deg ved å tilby gunstige lån som passer ditt behov. All informasjon og tilbud på denne siden er helt gratis for deg. Våre anbefalinger er kun fra seriøse samarbeidspartnere som vi har testet og fulgt over lang tid.

Lån og kreditt kommer i alle slags former og med varierte vilkår, alt fra vennelån til mer komplekse lån som boliglån, forbrukslån og studielån. Og alle disse er lån du kan få på nett. Uavhengig av type, er hvert lån – og betingelsene for tilbakebetaling – styrt av statlige retningslinjer for å beskytte forbrukerne mot uheldig praksis som for høye renter. I tillegg bør lånelengde og standardvilkår være tydelig opplyst om for å unngå forvirring eller potensielle rettslige skritt. Ved mislighold skal vilkårene for utestående gjeld tydelig angi kostnadene ved inndrivelse av gjeld. Hvis du har behov for penger, er det lurt å gjøre deg kjent med hva slags kreditt og lån som kan være tilgjengelige for deg og hvilke vilkår du kan forvente.

Når du bestemmer deg for å låne penger – om det er for å betale regninger eller kjøpe et nytt husk – sørg for at du forstår avtalen fullt ut. Du må vite hvilken type lån du sier ja til og hvilke utgifter som følger med lånet: Hva vil din månedlige forpliktelser bli, over hvor lang tid må du betale tilbake lånet og hva er konsekvensene av manglende betaling. Hvis noe er uklart for deg, ikke nøl med å be om avklaring eller justeringer på lånet før du skriver under papirene.

Forbrukslån

Forbrukslån er et usikret lån som kan brukes til personlige utgifter og har ikke et bestemt formål. Dette gjør dem til et attraktivt alternativ for personer med utestående gjeld, for eksempel flere smålån og kredittkortgjeld, hvor man kan få lavere rente ved å slå sammen lånene.  Som andre lån er lånevilkår for forbukslån avhengig av kreditthistorikken din.

Du kan søke om forbrukslån i størrelse fra 10 000 kroner helt opp til 500 000 kroner, og innvilget beløp avhenger som nevnt av hvor mye du ønsker og din kredittscore. Du må være over 18 år for å få et slikt lån, og være norsk statsborger. Nedbetalingstiden er som regel fleksibel, da man ofte kan refinansiere et forbrukslån underveis eller forlenge tiden for å redusere månedlige utgifter. Dersom nedbetalingstiden forlenges resulterer dette i høyere totale renteutgifter på lånet. Enkelte lånetilbydere gir også avdragsfrie perioder.

Kredittkort

Kredittkort er et betalingskort som kan brukes til daglige utgifter, for eksempel mat, klær, transport og andre småutgifter. Du mottar en kredittramme for hvor mye du penger du har tilgjengelig på kortet, og avhenger av inntekt og betalingshistorikk. Renteutgifter blir lagt til beløpet når den månedlige balansen ikke er betalt i sin helhet. Renten på kredittkort ligger i snitt på 15 prosent, men kan være så lav som null prosent (midlertidig, innledende tilbud) og så høyt som 30 prosent eller mer, avhengig av din betalingshistorie og kredittscore.

Du må være over 18 år for å søke om kredittkort, og det månedlige lånebeløpet har en betalingsutsettelse på mellom 30 til 60 dager. Dette er tiden fra en transaksjon gjennomføres til beløpet må betales uten ekstra kostnader.

Visa og Mastercard er de største tilbyderne av kredittkort i Norge, men det kommer stadig nye aktører på markedet. Dog er det lurt å være tilknyttet disse, da de har et globalt betalingsnettverk slik at du får brukt kortet uavhengig av hvor du er i verden. Husk at det ofte påløpet et gebyr om du tar ut penger i minibank med slike kort, og dette gebyret er ofte høyere i utlandet. Kredittkort har ofte inkludert et fordelsprogram, slik at du opptjener poeng eller mottar rabatt på handelen ved bruk av kortet. Saldo, fakturaer og oversikt over opptjente poeng får man tilgang til via egen nettbank for kredittkortet.

Boliglån

Et boliglån er et lån fra en bank eller en finansinstitusjon som hjelper låntakeren med å kjøpe et hus. Et boliglån er sikret av hjemmet selv, så hvis låntakeren misligholder lånet, kan banken selge hjemmet og få tilbake tapet. Låntakere betaler tilbake banken for boliglån med jevne mellomrom, vanligvis månedlig. Betalingene går mot det totale beløpet som lånes, som kalles hovedstol, og renter, selv om sistnevnte er fradragsberettiget.

Før du får et boliglån, må du godta visse vilkår og betingelser. Disse spesifiserer hvor lenge du skal betale på boliglånet, som ofte strekker seg over 25-30 år, hvor mye du skal betale hvert år, samt hva man må betale ved underskrift, som er en prosentandel av boligkostnaden kalt en egenandel. Ofte ligger egenandelen på 15-25% av det totale lånebeløpet, og størrelsen på egenandelen avgjør ofte hvor god rente du får på lånet.