Menu

Ethereum

ethereum (ether)Dersom man er ny til kryptovaluta kan hele konseptet Ethereum og Ethereum-token bli veldig forvirrende veldig fort. Tanken om at Ethereum ikke bare har sin egen valuta (Ether), men også har tokens på toppen av det som kan fungere som valuta selv, kan være litt oppsiktsvekkende. Før vi begynner å forstå hva Ethereum-tokens handler om, er det viktig å forstå noen grunnleggende begreper.

Mens Bitcoin ble utviklet som et digitalt valuta kontantsystem, er Ethereum (ETH) designet for å hjelpe bedrifter å distribuere applikasjoner på den distribuerte blokkjeden. Den underliggende valutaen, kalt Ether, fungerer som drivstoff som driver disse programmene. Ethereum er ofte referert til som en ‘Swiss Army knife’ og støtter mange ulike formål, som kan variere fra billettsalg til online gambling og mer. For tiden er Etherum verdsatt til 28 milliarder dollar.

Hva er Ethereum?

Ethereum er på sin enkleste måte en åpen programvareplattform basert på blokkteknologi som gjør det mulig for utviklere å bygge og distribuere desentraliserte applikasjoner.

Som Bitcoin er dette et distribuert offentlig blokkjede-nettverk. Selv om det er noen signifikante tekniske forskjeller mellom de to, er det viktigste skillet å merke seg at Bitcoin og Ethereum skiller seg vesentlig i formål og evne. Bitcoin tilbyr en spesiell anvendelse av blokkjede-teknologi, et peer-to-peer elektronisk kontant system som muliggjør online Bitcoin betalinger. Mens Bitcoin brukes til å spore eierskap av digital valuta (bitcoins), fokuserer blokkjedene her på å kjøre programmeringskoden til en hvilken som helst desentralisert applikasjon.

I Ethereums blokkjede, i stedet for mining for bitcoin, arbeider minere for å tjene Ether, en type kryptotoken som hjelper å drifte nettverket. Utover en omsettelig kryptovaluta, brukes Ether også av applikasjonsutviklere til å betale for transaksjonsgebyrer og tjenester på Ethereum-nettverket.

Smart kontrakt

Smart kontrakt er bare et uttrykk som brukes til å beskrive datakode som kan lette utvekslingen av penger, innhold, eiendom, aksjer eller noe av verdi. Når du bruker blokkjeder, blir en smart kontrakt som et selvbetjent dataprogram som automatisk utføres når spesielle forhold er oppfylt. Fordi smarte kontrakter går på blokkjede, kjører de akkurat som programmert uten mulighet for sensur, nedetid, svindel eller tredjeparts interferens.

Mens alle blokkjeder har mulighet til å prosessere kode, er de fleste kraftig begrenset. Ethereum er annerledes. I stedet for å gi et sett med begrensede operasjoner, gir Ethereum utviklere mulighet til å lage de operasjoner de ønsker. Dette betyr at utviklere kan bygge tusenvis av forskjellige applikasjoner som går langt utover alt vi har sett før.

Hva kan Ethereum brukes til?

Ethereum gjør det mulig for utviklere å bygge og distribuere desentraliserte applikasjoner. En desentralisert applikasjon eller Dapp tjener et bestemt formål for sine brukere. Bitcoin, for eksempel, er en Dapp som gir sine brukere et peer-to-peer elektronisk kontant system som muliggjør online Bitcoin betalinger. Fordi desentraliserte applikasjoner består av kode som kjører på et blokkjede-nettverk, blir de ikke kontrollert av noen enkeltperson eller sentral enhet.

Eventuelle tjenester som er sentralisert, kan desentraliseres ved hjelp av Ethereum. Tenk på alle formidlingstjenester som eksisterer over hundrevis av forskjellige bransjer. Fra åpenbare tjenester som lån levert av banker, tenker de fleste sjelden på av de fleste på tjenester som registre, stemmegivningssystemer, regelverkshåndtering og mye mer.

Hvordan kjøpe Ethereum

Ethereum er en blokkjede – en hovedbok som inneholder en historie med alle transaksjoner – som er sikret av et distribuert nettverk av maskiner, som hver arbeider for å behandle og validere transaksjoner. Ether er valutaen (selv om “Ethereum” også brukes til å beskrive valutaen) og utstedes til de maskinene som utfører dette arbeidet. Ether kan da omsettes lett for valutaer som amerikanske dollar eller euro. Dette nettverket har nå mange tusen deltakere som har mulighet til å handle med hvem som helst rundt på kloden uten mellommenn.

Transaksjoner på Ethereum er endelige og uforanderlige. Hvis en transaksjon er ugyldig (for eksempel brukeren ikke har nok penger), blir transaksjonen ikke inkludert i blokkkjeden. Hele historien til alle gyldige transaksjoner lagres av mange forskjellige maskiner på tusenvis av fysiske steder, hver kopi er identisk med den andre. På grunn av denne distribuerte naturen til Ethereum-blokkkjeden er det ikke noe sentralt punkt som kan skape feil, og det er ingen mulighet for at nettverket skal bli stengt.

Ethereum blokkjede ble lansert i juli 2015 med en pris på mindre enn en dollar og klatret sakte frem til mars 2017 da kryptovalutaen opplevde en enorm prisvekst. For å forstå Ethereums verdioppsett, og om du som investor bør vurdere å kjøpe Ether, er det best å vurdere de unike fordelene som kryptovalutaen tilbyr, og hvorfor de tiltrekker seg oppmerksomheten til et bredt spekter av investorer.

Det er ingen problemer å kjøpe Ethereum fra Norge, selv om visse banker ikke tillater utenlandstransaksjoner til de mest kjente børsene.