Menu

Bitcoin

Det var kanskje ikke så overraskende at Bitcoin dukket opp i 2008, rett etter at store banker ble mistenkt for å misbruke låntakernes penger, rigging av systemet og ilegging av masse skjulte avgifter på en rekke banktjenester. Bitcoin-pionerene ønsket å sette selgeren ansvarlig, eliminere mellomledd, fjerne rentegebyr og gjøre transaksjoner gjennomsiktige, uten mulighet for at disse ble hacket. De opprettet et desentralisert system, hvor du som privatperson selv kunne kontrollere pengene dine og vite hva som skjedde.

Tips: Den beste kilden for Bitcoin og krypto i Norge generelt finner du på coinweb.no.

Kjøpe bitcoin

Når du skal kjøpe Bitcoin, er det enklest å gjøre dette på en kryptobørs som for eksempel Coinbase. Her kan du sette inn penger (i euro) og deretter veksle det inn i Bitcoin. Du vil deretter enkelt se hvor mye porteføljen din er verdt. Mer om kjøp av Bitcoin finner du hos kryptovalutainvestor.com.

Bitcoin har kommet langt på en relativt kort tid. Over hele verden aksepterer firmaer, fra store smykkekjeder i USA, til private sykehus i Warszawa, Polen, deres valuta. De største selskapene i verden, som Dell, Expedia, PayPal og Microsoft, gjør det også. Nettsteder anbefaler det, og det er etablert publikasjoner som Bitcoin Magazine hvor du finner nyheter, fora som diskuterer kryptovaluta og kjøp/salg av mynter. Bitcoin har egen applikasjonsprogrammeringsgrensesnitt (API), prisindeks og valutakurs.

Men alt er ikke rosenrødt, potensielle problemer med kryptovaluta er hacking av kontoer, høy volatilitet og transaksjonsforsinkelser. Dog må det nevnes at for underutviklede land er  Bitcoin deres mest pålitelige kanal for å sende eller motta penger.

Hva er Bitcoin?

Bitcoin er på sin enkleste måte enten virtuell valuta eller en referanse til teknologien. Du kan foreta transaksjoner med sjekk, bank transfer eller kontanter. Du kan også bruke Bitcoin (eller BTC), der du henviser kjøperen til signaturen din, som er en lang sikkerhetskode kryptert med 16 forskjellige symboler. Kjøperen dekoder koden med sin smarttelefon for å få din kryptovaluta. Sagt på en annen måte; kryptovalute er en utveksling av digital informasjon som gjør at du kan kjøpe eller selge varer og tjenester. Transaksjonen får sin sikkerhet og tillit ved å kjøre på et peer-to-peer-datanettverk som ligner på Skype eller BitTorrent, som et fildelingssystem.

Transaksjonsegenskaper ved bruk av Bitcoin

  1. Irreversibel: Etter bekreftelse kan en transaksjon ikke reverseres. Ikke av noen. Ikke av deg, ikke banken din, ikke USAs president, og heller ikke dem som miner. Ingen. Hvis du sender penger, sender du det. Punktum. Ingen kan hjelpe deg hvis du sendte pengene dine til en svindler, eller hvis en hacker stjal dem fra datamaskinen din. Det eksisterer ikke noe sikkerhetsnett.
  2. Pseudonym: Ingen transaksjoner eller kontoer er knyttet til ekte identiteter. Du mottar Bitcoins på såkalte adresser, som er tilfeldig tilsynelatende kjeder på rundt 30 tegn. Selv om det vanligvis er mulig å analysere transaksjonsflyten, er det ikke nødvendigvis mulig å koble den virkelige identiteten til brukerne med disse adressene.
  3. Rask og global: Transaksjonen blir fortplantet nesten umiddelbart i nettverket og bekreftes etter et par minutter. Siden det skjer i et globalt nettverk av datamaskiner, er den helt likegyldig av din fysiske plassering. Det spiller ingen rolle om du sender Bitcoin til naboen eller til noen på den andre siden av verden.
  4. Sikker: Bitcoin er låst i et krypteringssystem med offentlig nøkkel. Bare eieren av den private nøkkelen kan sende kryptovaluta. Sterk kryptografi og de store tallene gjør det umulig å bryte denne ordningen. En Bitcoin-adresse er sikrere enn Fort Knox.
  5. Tillatelsesfri: Du trenger ikke å spørre noen om å bruke kryptovaluta. Det er bare en programvare som alle kan laste ned gratis. Etter at du har installert det, kan du motta og sende Bitcoins eller andre kryptovaluta. Ingen kan hindre deg.

Hvordan kan du administrere bitcoins?

For å se hvordan systemet fungerer, la oss ta utgangspunkt i en fiktiv person, Ludvik, som prøver Bitcoins. Han vil registrere seg for en kryptovaluta lommebok for å sette inn bitcoins.

Det er tre forskjellige applikasjoner som Ludvik kan bruke:

Full klient – Dette er som en frittstående e-postserver som håndterer alle aspekter av prosessen uten å være avhengig av på tredjeparts servere. Ludvik kan kontrollere hele sin transaksjon fra begynnelse til slutt av seg selv. Forståelig nok, dette er ikke for nybegynnere.

Enklere klient – Dette er en frittstående e-postklient som kobler til en e-postserver for tilgang til en postkasse. Det vil lagre Ludviks bitcoins, men det trenger en tredjeparts-eid server for å få tilgang til nettverket og foreta transaksjonen.

Webklient – Dette er motsatt av “full klient” og ligner på webmail ved at den er helt avhengig av en tredjeparts server. Tredjeparten erstatter Ludvik og styrer hele transaksjonen.

Du finner lommebøker som kommer i fem hovedtyper: Desktop, mobil, web, papir og maskinvare. Hver av disse har sine fordeler og ulemper.

Hva er fordelene med Bitcoin?

Det beste med Bitcoin er at det er desentralisert, noe som betyr at du kan håndtere globale transaksjoner uten å bytte rundt med valutakurser og ekstra kostnader. Bitcoin er fri for offentlig interferens og manipulasjon, så det er ingen myndigheter som krever renter på transaksjonene. Det er også gjennomsiktig, så du vet hva som skjer med pengene dine. Du kan begynne å bruke bitcoins umiddelbart, uten å investere penger og energi i detaljer, for eksempel å sette opp en selgerkonto eller kjøpe programvare for kredittkort. Bitcoins kan ikke bli forfalsket, og kunden kan heller ikke kreve tilbakebetaling. Det er ikke rart at brukerne kaller Bitcoin “Money 2.0” eller at Bill Gates kalte det “en techno tour de force.”