Menu

Kryptovaluta

Kryptovaluta (Bitcoin, Ethereum, Ripple)Kryptovaluta er en spennende ny teknologi som har klart å revolusjonere måten finansielle transaksjoner gjennomføres. Hvorvidt penger blir sendt, brukt, investert eller mer, representerer kryptovaluta et paradigmeskift hvordan vi håndterer penger. Kryptovaluta har eksistert i snart 10 år, og har for tiden en markedsverdi på rundt 170 milliarder dollar.

Kjøpe kryptovaluta

De siste årene har det vært svært mange spekulanter som har valgt å kjøpe kryptovaluta. Veldig mange av disse, spesielt de som var med tidlig uten å selge seg ut, har realisert en enorm gevinst på sine investeringer.

Dersom du ønsker å kjøpe kryptovaluta, er det mange møter å gjøre dette på. Det enkleste er via kryptobørser (du finner flere omtaler hos oss). Der kan du kjøpe de mest kjente valutaene.

Ønsker du imidlertid å kjøpe såkalte ICOer, er dette noe du vil måtte ha en “kryptolommebok”, eller en crypto wallet, for å gjøre.

Mer om kryptovaluta

Kryptovaluta distribuerer digitale valutaer, som en form for digital kontanter. De gir mulighet for sømløse, direkte og ekstremt raske transaksjoner mellom partene. Du har full kontroll over dine betalinger og balanse, og kan bruke og tjene penger svært enkelt og åpent.

Ettersom du har full kontroll over kryptovalutaen din, trenger du ikke å stole på en sentral aktør for å validere transaksjonene. All validering utføres av kryptovaluta-nettverket. I dag fungerer kredittkortselskaper, banker og andre som “gatekeepers” til pengene dine. Du stoler på at de beskytter informasjonen og pengene dine, og i bytte håndterer de transaksjoner for å sikre at alt er i orden.

Kryptovaluta krever som nevnt ikke en sentral aktør og i stedet forvaltes transaksjonene på en distribuert måte. Mens en bank kan ha en database som er et åpenbart mål for hacking av noen som ønsker å stjele pengene dine, er kryptovalutaen ikke utsatt for disse angrepene. I tillegg kan kryptovaluta behandle transaksjoner i løpet av sekunder eller minutter, og ikke timer eller dager som det kan ta for å sende penger via banker i dag.

Kryptovaluta, ofte omtalt som mynter, lagres i digitale ‘lommebøker’ som du bruker til å administrere betalingene dine. Lommeboken er beskyttet av en privat nøkkel – tenk på det som et ekstremt komplekst passord – som du er den eneste som vet om. Du kan bruke eller sende penger ved å sende inn en transaksjon fra lommeboken din til andre. Slik som med vanlige penger kan du bruke pengene som du vil – om du skal låne til en venn, betale for lunsjen eller til og med betale en ansatt. I motsetning til kontanter, ettersom kryptovaluta er digitale, kan du betale med en app på telefonen din, med en spesielt nøkkelring, og på andre måter som gjør kryptovalutaen lettere å bruke.

Hvordan virker kryptovaluta?

Kryptovaluta ble utviklet som en applikasjon på toppen av en kryptografisk oppfinnelse kjent som blokkjede. Blokkjede er en teknologi som støtter flere teknologier – kryptovaluta er bare en av dem. Uten blokkjede ville vi ikke vi hatt kryptovaluta slik vi kjenner det i dag.

En blokk er et komplekst matematisk problem basert på en kryptografisk teknologi (kalt “hash”) som datamaskiner tar sikte på å løse. Når det matematiske problemet er løst, er blokken komplett. Den viktige egenskapen til en blokk er at hvis du endrer all informasjon inne i den – som transaksjonsdata – blir den ugyldig eller ødelagt. Den eneste måten å fikse det på er å erstatte de feilaktige dataene med de riktige, originale dataene.

Når en ny blokk er opprettet, tar den data fra forrige blokk, og oppretter en kobling – derav begrepet blokkjede. Hvis noen data i en blokk blir endret, er hele blokkkjeden fra det punktet brutt. Du kan tenke på det som et tårn av treblokker, hvis du bryter en blokk i midten av tårnet, faller alle blokkene over det punktet ned. Den eneste måten å “fikse” tårnet på er å korrigere dataene som ble manipulert. Faktisk er blokkkjeder ofte målt i form av “høyde” som er det totale antall blokker i tårnet. Så jo eldre dataene er, desto sikrere blir det. Vanligvis vil en blokk betraktes som gyldig når nok ytterligere blokker er lagt til kjeden for å sikre sikkerhet. I kryptovaluta brukes en blokkjede til å lagre en uforanderlig transaksjonsbok for valutaen.

Mining

Folk som driver med mining løser disse matematiske problemene. De er ansvarlige for å koble transaksjoner sammen og deretter løse det matematiske puslespillet. Mining kan være svært vanskelig og krever dermed kraftige datamaskiner til å løse disse oppgavene. Datamaskinene koster penger og enda viktigere – de krever mye strøm ettersom de står og jobber kontinuerlig. For å oppforde folk til å mine, får de en premie for sitt arbeid – enten i form nye mynter, de mottar transaksjonsgebyrer eller på annen måte.

En del av en miner sin jobb er også å sikre at transaksjoner er gyldige. De gjør dette ved å sørge for at personen som forsøker å sende mynter, har nok penger til å sende – de kan undersøke den eksisterende blokkkjeden for å bestemme en saldo. Ettersom blokkjeden er tilgjengelig for alle å se, er alle transaksjoner som er gjort av hver elektroniske lommebok synlig for alle. Selv om dette kan virke som et privat område fordi noen kan spore balansen og utgifter, kan du faktisk ha så mange lommebøker som du vil, og det er teknologier og spesifikke kryptovaluta som eksisterer for å gi fullstendig anonymitet, samtidig som du opprettholder integriteten til blokkkjeden.

Hvor bør du starte?

Nå som du har litt bedre forståelse av hva kryptovaluta er, kan du kanskje lære mer om noen av de spesifikke valutaene eller komme i gang ved å kjøpe noen. Hvis du vil gå inn i dybden på de tekniske detaljene, anbefaler vi at du leser mer om de forskjellige kryptovalutaene på siden vår, du finner egne artikler på de fleste ulike valutaene, for eksempel Bitcoin og Ethereum.