Menu

Hvordan kan bedrifter investere i aksjer?

Stadig flere nordmenn investerer i aksjer og det samme gjør norske bedrifter. Det har aldri vært mer populært for norske bedrifter å investere i aksjer og grunnen er den lave renten som bankene har på innskudd. For sikre at pengene holder seg i verdi så velger derfor de aller fleste bedrifter å investere overskuddet i fond og aksjer.

Bedrifter har generelt aldri hatt mer penger enn nå. Til tross for at verden har opplevd en pandemi så ser vi at verdipapirer og aksjer blir omsatt som aldri før. Grunnen til dette er den lave renten som preger hele verden, penger har mistet verdi og aksjer ser ut til å gå opp i verdi.

Den enkleste måten en bedrift kan investere i aksjer er å benytte seg av sin primær bank. De aller fleste banker som tilbyr bedriftslån (kassekreditt) og tilbyr en bedriftsbank har samtidig gjerne investeringsprodukter for bedrifter.

Det som er viktig er at man ikke er redd for å stole på andre når det kommer til bedriftens investeringer og at man har et langsiktig perspektiv på alle sine investeringer. Om man ikke har det så kan det fort ende med nettopp at investeringen lager mer stress enn noe annet.

Slik burde din bedrift gå frem for å investere overskuddet

1. Kontakte din kunderådgiver i din bank
2. Be om oversikt over hvilke investeringsprodukter de tilbyr
3. Prøv alltid å få ned prisene på administrasjonskostnader
4. Velg et produkt som gir deg fleksibilitet

Den vanligste feilen bedrifter gjør når de skal investere penger er at de låser pengene i svært langsiktige investeringer. Dette kan binde opp pengene og gjøre at man ikke får tilgang til disse når man trenger de. For er det en ting norske bedriftseiere har lært den siste tiden så er det nettopp det at man trenger tilgang på kapital når det er som mørkest.

Er det risiko å investere bedriftens penger i aksjemarkedet?

Hvis man ikke sitter i det som investorene sier “cash” så vil det alltid være en risiko for at investeringen kan tape seg. Noen ganger kan det komme det som heter “sorte svaner”. Dette er hendelser som ingen klarer å forutse og som gjør at markedet faller. Som regel så vil markedet over tid innhente seg igjen men det kan være dårlige kombinasjoner her som gjør at bedriften trenger tilgang på penger samtidig som en slik hendelse skjer.

Derfor velger de aller fleste bedrifter som investerer i aksjer å spre risiko. Det betyr at man gjerne har en fordeling på aksjer, verdipapirer, valuta og andre investeringer. På denne måten så gjør man bedriftens kapital mindre utsatt for “sorte svaner” og andre uventede hendelser.

Den siste tiden så har man sett at flere bedrifter er villige til å ta mer risiko i sine investeringer. Et veldig godt eksempel på dette er f.eks Microstrategy som er et amerikansk selskap som investerte 60 % av sine verdier i bitcoin.

Bruk alltid profesjonelle og få råd som man betaler for

En bedrift er ikke bare en bedrift, det er en arbeidsplass og ikke minst en arbeidsgiver. Derfor bør bedrifter være ekstra varsomme med sine investeringer. Akkurat som din bedrift er ekspert på rør, regnskap eller andre ting så finnes det eksperter på investeringer. Dette kalles investeringsrådgivere og det kan derfor være lurt å snakke med en investeringsrådgiver. Det beste er å betale de for råd, gratis investeringsråd kan man ikke ta ukritisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *