Menu

Hva trenger man egentlig forbrukslån til?

Et spørsmål vi ofte blir stilt, og som vi forstår at mange lurer på, er hva man kan bruke pengene fra et forbrukslån til. Svaret er ganske så enkelt i forhold til hva mange tror – for svaret er nemlig at man kan bruke pengene på akkurat hva man vil. Enten du har lyst til å reise bort på tidenes drømmeferie, kjøpe deg ny bil eller bruke pengene på oppussing, så er dette mulig med et forbrukslån. Mange lurer nok på hvorfor dette er mulig, og det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hvorfor kan du bruke pengene på hva du vil?

Der man med et boliglån eller et billån er nødt til å bruke pengene på det nevnte formålet, så er det altså fritt frem med forbrukslån. Og hvorfor er det slik at det ikke finnes noe regulering for slik bruk? Vi har riktignok et gjeldsregister nå, men i praksis er det ingen lov som bestemmer noe annet. Det er ikke ulovlig for bankene å låne bort penger til fri bruk, så hvorfor skulle ikke bankene gjøre det?

Dessuten er det svært lønnsomt for bankene når du låner penger gjennom et forbrukslån. Siden du ikke stiller med sikkerhet for lånet, og ofte trenger pengene på kort varsel, så skrus rentene opp. Typisk rente for et forbrukslån vil være mellom 10 til 20 prosent (effektiv rente), noe som selvfølgelig er både gunstig og lønnsomt for bankene. Men det er også gunstig for deg – for du kan jo tross alt bruke pengene på akkurat hva du vil, som for eksempel til å kjøpe deg nye solbriller fra Brillz.no.

Nordmenn bruker typisk pengene på …

… reise, oppussing i hjemmet og nedbetaling av annen gjeld. Akkurat det med reise er ikke nødvendigvis noen dårlig idé heller, for mange velger å bestille ferien tidlig på å året mens prisene er på det laveste. Kanskje har man dog ikke penger til å betale for hele familieferien akkurat da, men vet at man har det når feriepengene (og kanskje også skattepengene) kommer. Da vil de være mer gunstig å betale noen hundrelapper i renter og gebyrer på et forbrukslån fra mars til juni, mens man venter på pengene før man betaler tilbake hele lånet.

Oppussing kan også være fornuftig å ta gjennom et forbrukslån. For hvorfor spare penger i flere år mens boligen forfaller, i stedet for å ta opp et lån og heller pusse opp umiddelbart? Ja, et forbrukslån vil koste deg noen kroner ekstra i renter og gebyrer, men det vil det kanskje være verdt når muggsoppen kryper lengre og lengre opp etter veggen, eller dersom barna stadig blir syke av trekken i kjellerstua.

Nedbetaling av annen gjeld kan også være fornuftig. Spesielt hvis man har kredittkort eller lignende der rentenivået ofte er skremmende høyt. Har man flere kredittkort og smålån så kan man ta opp et billig forbrukslån for å betale ned den dyre gjelden. Det kalles for refinansiering og er også meget populært blant nordmenn når det kommer til hva man bruker forbrukslånet på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *