Menu

Kjøpe aksjefond

Kjøpe aksjefondÅ investere i fond er både popiulært og smart, ettersom et fond samler pengene fra tusenvis av investorer og investerer på vegne av et bredt spekter av aktiva typer, næringer, geografiske områder og ikke minst – det er diversifisering til en brøkdel av kostnaden.

La oss gå gjennom de grunnleggende trinnene som er involvert i å investere i et fond.

1. Velg aktiv eller passiv fondsparing

Det første trinnet må du svare på selv. Vil du slå markedet eller prøve å etterligne det? Det er også et ganske enkelt valg: En av disse tilnærmingen koster mer enn den andre, ofte uten å levere bedre resultater.

Aktivt forvaltede midler forvaltes av fagfolk som undersøker hva som er der ute og bestemmer hva fondet investerer i. Disse midlene er dyrere på grunn av den menneskelige berøring som er involvert. Du betaler for fondinvestorens innsats for å slå markedet. Mens noen fondsleder kan oppnå dette på kort sikt, har det vist seg vanskelig å overgå markedet på lang sikt og med jevne mellomrom.

En mer hands-off tilnærming kalt passiv investering øker i popularitet, takket i stor grad for enkel prosess og resultatene den leverer. En nærmest definisjon på passiv investering er indeksfondet, som kjøper en haug av verdipapirer som er ment å representere et helt marked. Går børsen opp 3 %, så er det også resultatet for indeksfondet ditt. Og ettersom det ikke er noen reell administrasjon på slike fond, er honorarene lavere enn for et aktivt forvaltet fond. Passiv investering er best for de fleste fordi fondene er billigere og det er færre avgifter.

2. Bestem budsjettet ditt

Når du vurderer hvor mye du skal investere, husk at tålmodighet er en dyd. En god tommelfingerregel er at du bør føle deg komfortabel med å la pengene stå uberørt i minst fem år for å kommer over en eventuelle nedgang i markedet. Det er to spørsmål som bør besvares:

3. Bestem hvor du skal kjøpe fond

Du trenger en meglerkonto når du investerer i aksjer, men du har noen alternativer med verdipapirfond. De fleste investorer gjør det klokt i å kjøpe fra en online megler, hvorav mange tilbyr et bredt utvalg av verdipapirfond over en rekke fondsselskaper. Uavhengig av hvem du velger, bør du vurdere følgende:

4. Forstå avgifter

Som nevnt tidligere vil kostnader for administrerte kontoer være høyere, men det vil også gjelde for de gebyrene du betaler. Uansett vil et selskap belaste en årlig avgift for fondsstyring og andre kostnader for å drive fondet, uttrykt som en prosentandel av de kontanter du investerer, kjent som kostnadskvoten. For eksempel vil et fond med 1% kostnadsforhold koste deg 100 kroner for hver 10 000 kroner du investerer. Disse gebyrene er ikke alltid enkle å identifisere på forhånd, men det er vel verdt innsatsen for å forstå fordi de kan spise inn i avkastningen over tid.

Provisjoner gjelder ikke for fond, men det kan fortsatt være transaksjonsgebyrer for kjøp eller salg av fond. Noen fond innebærer også en avgift som blir betalt til megleren som selger fondet, noe som høres ut som en provisjon, men kalles en salgsbelastning. Den gode nyheten er at du kan unngå disse gebyrene ved å investere hos en megler som tilbyr en liste over fond uten transaksjonsavgift.

5. Bygg og administrer porteføljen din

Når du bestemmer deg for fondene du vil kjøpe, bør du tenke på hvordan du skal administrere investeringen. Et smart trekk ville være å balansere porteføljen en gang i året, med mål om å holde det i tråd med diversifikasjonsplanen din. For eksempel, hvis en del av dine investeringer hadde store gevinster og nå utgjør en større andel av kaken, kan du vurdere å selge noen av gevinsten og investere i et annet segment for å gjenvinne balansen.

Å holde fast på planen din vil også holde deg fra å jage profitt. Dette er en risiko for fondinvestorer som går inn et fond etter å ha lest hvor bra det gjorde i fjor. Men “tidligere resultater er ingen garanti for fremtidig ytelse” – og det er en investeringscliché av en grunn. Det betyr ikke at du bare skal sitte i ro i båten etter å ha gått inn i et fond – prøv alltid å investere videre på en klok måte – men å konstant jakte på profitt fungerer nesten aldri.