Menu

Selge aksjer

En eller annen gang etter at du har kjøpt aksjer, kommer tiden hvor du ønsker å selge – uavhengig om du investerer på kort eller lang sikt. Med dagens teknologi og inntreden av aksjeroboter vil det å selge en aksje være like komplisert som å streame en sang på mobiltelefonen din. Men hvis du foretrekker å gjøre det litt mer manuelt, kan det være lurt å samarbeide med en pålitelig finansiell rådgiver. I denne artikkelen vil vi gjennomgå noen vanlige måter å selge en aksje på, samt diskutere litt om når det er smart å selge.

Ordrer er ordrer

Den mest grunnleggende måten å selge en aksje kommer gjennom det som kalles en salgsordre. Hovedtyper av salgsrelaterte ordrer inkluderer en markedsordre (selger umiddelbart til gjeldende markedspris), en limit-ordre (som kaller en minimalt akseptabel salgspris) og en stoppordre (som utløser et salg når en nedre prisgrense er nådd).

Bruk av applikasjoner

Førstegangshandlere er spesielt glad i å utforske markedet på denne måten, da investeringsapplikasjoner ikke tar provisjoner når man selger. Et godt eksempel er ‘Robinhood’, en gratis app for iOS og Android som også bruker crowdsourcing slik at du kan dele informasjon med andre investorer. Å handle en aksje krever tre tastetrykk. ‘Betterment’ har også hatt suksess som en app-basert måte å kjøpe og selge en forhåndsvalgt portefølje av aksjer på.

Finansiell rådgiver

Forutsatt at du kjøpte aksjen din gjennom en finansiell rådgiver, kan du også selge aksjen din på denne måten. Finansielle rådgivere utfører vanligvis en salgsordre innen 24 timer. Merk at i dette tilfellet må du enten snakke direkte til megleren eller legge forespørselen din skriftlig. Som Investopedia bemerker, “Finansielle institusjoner vil ikke akseptere e-post eller handelsforespørsler per telefon ettersom de kan lett kan gå tapt.”

Når bør du selge?

Å vite hvordan man selger en aksje innebærer også et svært viktig spørsmål: Hvordan vet du når det er på tide å selge en aksje? Fornuftige svar på dette spørsmålet varierer, men la oss starte med den mest åpenbare teknikken angående et aksjesalg: markedstiming.

Enkelt forklart, markedstiming hviler på teorien om at du med hell kan kjøpe og selge aksjer ved å forutsi fremtidige bevegelser. På noen måter er det liknende gjetningen om å vurdere renten på et boliglån og prøve å slå til når du tror fastrenten er på sitt laveste – men med enda mindre presisjon.

Markedstiming, som de fleste eksperter hevder, er en gamling fordi selv i den numeriske investeringsverdenen finnes det ingen sett med beregninger som kan fortelle deg både den beste tiden til å gå inn og ut av en bestemt bedrift (det vil si når du skal komme inn og når du skal kom deg ut).

Hvis du satset og kom deg inn til rett tid og lyktes, er det en ting. Men når du skal selge igjen, er det en bedre ide å sette et kronemål enn en klokke. Det ligner på en salgsordre, bortsett fra at det er uformelt – som en påminnelse i motsetning til et bindende dokument. Med et kronemål kan du vente til 200 kroners-aksjen din treffer 300 kroner per aksje, for eksempel, og bruk det som salgsargument, i motsetning til å prognostisere den beste tiden å selge.

Det vil alltid være gode og dårlige grunner til å selge aksjer. Pågående dårlig prestasjoner i forhold til konkurransen, uansvarlige ledelses- og ledelsesbeslutninger du ikke støtter, kan alle være gode grunner til å selge. Kanskje du har bestemt at pengene dine ville gjøre det bedre andre steder, eller du godtar tap for å kompensere for gevinster som du må betale skatt av.

Dårlige grunner til salg av aksjer innebærer vanligvis en reaksjon mot kortsiktige markedssvingninger eller engangsnyheter. Å selge på grunn av kortsiktig ustabilitet bare sikrer at du taper penger, som er motsatt av hva du vil.Før du selger en aksje, gå over din begrunnelse for å sikre at du ikke har gitt etter for et emosjonelt svar du kanskje senere vil angre på.

Kort oppsummert

Med alle de forskjellige måtene å kjøpe og selge aksjer har det aldri vært enklere å bli en del av investeringsverdenen. Hvis du er bekymret for noen av ulempene med å selge en aksje, kan du alltid velge å sitte og vente: “Buy and hold” er et reellt navn på en investeringsstrategi favorisert av milliardærer som Warren Buffett og Charles Brandes. Det stemmer: Du kan holde på en aksje uten å måtte selge den. Bare ikke sitt på investeringssiden alt for lenge.