Menu

Aksje nybegynnerguide

Det å lære seg å investere kan virke skremmende, men det trenger det ikke å være. Ved å følge noen enkle regler kan du redusere sjansen for å gjøre feil, og få best mulig resultat. Når du begynner med investeringen, er det noen tips som gjør aksjehandel for nybegynnere mye lettere å forstå.

1. Finn riktig megler til riktig pris

En av de største avgjørelsene du vil gjøre som investor, er hvilket meglerfirma du skal bruke. Ditt valg har store implikasjoner for hvor mye du skal betale i avgifter, hvilke typer investeringer du vil ha tilgang til, og hva din eventuelle avkastning vil bli. Det er dessverre få meglere som gjør investeringer for nybegynnere enklere å forstå. I stedet vil mange meglere dra nytte av at du er nybegynner ved å gjøre investeringsprosessen mer kompleks og koster deg mye mer penger i det lange løp.

Jo bedre langsiktig resultat du får, jo viktigere er det å velge en megler som ikke vil belaste deg for en stor sum i avgifter. Selv meglere som tar betalt relativt lave provisjoner, har en rekke ressurser som er utformet for å gjøre det lettere å investere for nybegynnere. Se spesielt etter meglere som har ordninger for å tilby aksjefond eller børsnoterte fond uten provisjon, da disse investeringene kan være den beste måten å komme i gang med investeringene.

2. Vurder å begynne med fond

De fleste nye og uerfarne investorer mener at for å skape ekte penger i markedet, må du velge enkeltaksjer. Men det er egentlig ikke sant. Millioner av investorer har gjort sine formuer ved hjelp av verdipapirfond og børshandlede midler, og disse er en fin måte å gjøre investeringen for nybegynnere enklere å forstå i starten.

Spesielt gir fond deg automatisk diversifisering selv når du har svært lite penger å investere. Hver krone du investerer blir delt på flere titalls eller til og med hundrevis av aksjer, og immuniserer porteføljen din mot katastrofale hendelser som rammer en gitt individuell aksje. Indeksfond forteller deg nøyaktig hvilke aksjer du eier i nøyaktig hvilke proporsjoner, dette gir deg forutsigbar eksponering for aksjer etter eget valg. Target-date fondene går enda lenger, og justerer automatisk risikonivået når du kommer nærmere ett sluttmål som for eksempel pensjonering. Ved å fortelle deg hvordan markedene fungerer og hvordan langsiktig avkastning genereres, gir slike fond et godt utgangspunkt for nye investorer.

3. Start med sikrere aksjer

Selv om det å unngå individuelle aksjer kan være et smart trekk for nybegynnere, er det en alternativ måte å investere på for nybegynnere. Hvis du fokuserer på aksjer som har en tendens til å være mindre volatile enn det samlede markedet, kan du få spesialisert eksponering mot aksjer som har lovende langsiktige prospekter, i stedet for å bare akseptere retur av en bredere indeks.

For eksempel blir forbruker-relaterte aksjer generelt oppfattet som sikrere enn det totale markedet, for selv i tøffe økonomiske tider trenger folk fortsatt produkter som mat, klær og medisinske forsyninger. Baksiden er at du vanligvis ikke vil se gevinster som er like store under et slikt marked som du ville få fra å investere i mer aggressive aksjer. Likevel, kan det å følge den nedre risikoskalaen være en smart metode for å investere for nybegynnere, og du kan unngå den vanlige feilen å tape alt på et dårlig råd.

4. Ikke betal for mye i avgifter.

Å betale for mye i avgifter for å investere gjør at du taper rett etter du har startet. I stedet for å velge fond med store, årlige utgifter, må du satse på investeringer mot ubelastede midler med lavere avgifter. I løpet av noen få år kan besparelsene bli opp til hundretusenvis av kroner.

5. Ikke fall for populære aksjer, selv om selskapet er lovende

Et godt selskap er ikke alltid en god investering. Populære selskaper har ofte sine aksjebud i stratosfæren, hvor de har mistet mye av sin evne til å produsere store avkastninger. Noen ganger må du innrømme at du har gått glipp av de fleste potensielle gevinster en aksje kan produsere og se etter andre muligheter som ennå ikke er oppdaget.

I det hele tatt; ikke “fall” for noen aksjer. Det er veldig viktig å ikke ha et følelsesmessig forhold til sine investeringer hvis man skal gjøre det bra over tid.

Disse fem tipsene er ikke de eneste viktige å lære for nybegynnere, men de gir deg en god start for å bygge opp erfaring fremover.