Menu

Kjøpe aksjer

Å kjøpe aksjer er i utgangspunktet veldig enkelt. Vi deler prosessen inn i fire enkle steg, og vi skal gå gjennom hvert punkt. Etter å ha lest denne guiden, vil du være klar for å kjøpe dine første aksjer. Men vi nevner, først som sist, at aksjemarkedet har høy risiko og at du aldri måtte sette inn penger du ikke har råd til å tape. Her er trinnene:

Klar til å starte? Les videre for mer detaljert informasjon om hvert av disse trinnene.

Trinn 1: Åpne en meglerkonto

Lurer på hvor du skal kjøpe aksjer? Om du har sett noen amerikanske filmer med finanstema, har du sikkert sett meglere stå og rope ut ordrer på gulvet på New York Stock Exchange, men i disse dager er det svært få aksjer som blir handlet på denne måten. I dag er det enkleste alternativet å kjøpe aksjer på nettet via en online megler eller handelsplattform. Å åpne en meglerkonto er like enkelt som å sette opp en bankkonto: Du fyller ut et skjema, leverer bevis på identifikasjon og velger hvordan du vil finansiere kontoen. Du kan finansiere kontoen din ved å sende en sjekk eller overføre penger elektronisk.

Hvordan finner du en megler som passer til deg og dine behov? Det handler ikke bare om å finne den med de billigste prisene. Å betale noen kroner mer per handel fordi plattformen scorer høyt på kundeservice kan være verdt det, spesielt når aksjer er nytt for deg.

Noen andre ting å vurdere:

Trinn 2: Velg aksjene dine

Når du har satt opp og finansiert din meglerkonto, er det på tide å dykke inn i ulie virksomheter ved å kjøpe aksjer. Et godt sted å starte er å undersøke selskaper du allerede kjenner fra dine erfaringer som forbruker. Ikke la overfloden av data og markedssvingninger i sanntid overvelde deg når du undersøker. Hold målet enkelt: Du leter etter selskaper som du vil bli deltakere av.

Warren Buffett sa det veldig enkelt: “Kjøp deg inn i et selskap fordi du vil eie det, ikke fordi du vil at aksjen skal gå opp.” Han har selv gjort det bra ved å følge denne enkle regelen.

Start med selskapets årsrapport – spesielt ledelsens årsmelding til aksjonærene. Brevet vil gi deg en generell vurdering om hva som skjer med virksomheten og gi kontekst for tallene i rapporten. Deretter vil de fleste av de informasjons- og analyseverktøyene du trenger for å evaluere virksomheten, være tilgjengelig på meglerens nettside, for eksempel SEC-arkiver, utskrifter, kvartalsvise inntjeningsoppdateringer og nyere nyheter. De fleste meglere gir også veiledning om hvordan de skal bruke verktøyene sine og til og med grunnleggende seminarer om hvordan man velger aksjer.

Trinn 3: Bestem hvor mange aksjer du skal kjøpe

Du må ikke la deg presse til å kjøpe et visst antall aksjer eller fylle hele porteføljen med en aksje på en gang. Begynn gjerne i det små – ved å kjøpe bare en enkelt andel for å få en følelse av hvordan det er å eie individuelle aksjer, og om du har roen til å godta aksjefall uten at det ødelegger nattesøvnen din. Du kan utvide porteføljen når du føler du mestrer det å kjøpe og selge aksjer på egen hånd.

Trinn 4: Velg ordretype

Ikke bli overveldet av alle tall og ordkombinasjoner på bestillingssiden. Investorer har bygd vellykkede karrierer utelukkende på to ordretyper: markedsordre og limit-ordre.

Markedsordre

Med en markedsordre indikerer du at du vil kjøpe eller selge aksjen til den beste tilgjengelige nåværende markedsprisen. Fordi en markedsordre ikke setter prisparametere på handelen, vil bestillingen din bli gjennomført umiddelbart, med mindre du prøver å kjøpe en million aksjer og forsøke et overtakskupp.

Ikke bli overrasket hvis prisen du betaler – eller motta, hvis du selger – ikke er den nøyaktige prisen du ble sitert bare sekunder før. Bud og pris varierer hele tiden hele dagen. Derfor er en markedsordre best brukt når man kjøper aksjer som ikke opplever store svingninger – store, stabile aksjer i motsetning til mindre, mer flyktige selskaper.

Limit-ordre

En limit-ordre gir deg mer kontroll over prisen som handelen din utføres på. Hvis XYZ-aksjen omsettes for $ 100 per aksje, og du tror at en pris på $ 95 per aksje er mer i tråd med hvordan du verdsetter firmaet, sier din limit-order at megleren venter og utfører bestillingen din bare når prisen faller til riktig nivå. På salgssiden forteller en limit-ordre megleren om å selge aksjene når budet stiger til det nivået du angir. Limit-ordrer er et godt verktøy for investorer som kjøper og selger mindre selskapsaksjer, som har en tendens til å oppleve kortvarig aksjemarkedsvolatilitet eller når aksjekurs er viktigere enn ordreutførelse.